Keresés
Close this search box.

Kezdetét vette az ökumenikus imahét

Január 15-én a budapesti Kálvin téri református templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek valamint Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondott beszédet és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői szolgáltak.

Az istentiszteleten jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök, valamint részt vett rajta Dr. Bakondi György, a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány emeritus kuratóriumi elnöke és dr. Tóth Katalin, az alapítvány kuratóriumának tagja is.

Az idei ökumenikus imahét anyagát és istentiszteleti rendjét a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze. A 2023. évi imahét vezérfonala: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra” (Iz 1,17).

A Máté evangéliumából felolvasott szakasz (Mt 25,31–40) után Erdő Péter bíboros, prímás tartott szentbeszédet. Kiemelte, hogy Jézus nem elsősorban egyik vagy másik cselekedetünket akarja csupán irányítani, hanem az egész életünket.

Amikor a Király megjelenésével ítéletet tart az egész emberiség fölött és összegyűlnek a föld összes népei, nem a szerint csoportosítja őket, hogy ki honnan érkezett, hogy ki milyen származású, hogy ki milyen néphez tartozott. Hanem egy másik szempontból osztja jobb oldalán és bal oldalán állókra az embereket. Ez a szempont pedig jelenti azokat a klasszikus jócselekedeteket, amelyekkel a hívő ember az Isten akaratát teljesítette: az éhezőnek enni adott, a szomjazónak italt adott, az idegent befogadta, a ruhátlanokat betakarta, a betegeket meglátogatta. A börtönökben levőket is látogatta.

Nagy ajándéknak kell tekintenünk tehát, ha gyerekek, öregek és betegek élnek a környezetünkben, mert aki a nehézségeket is vállalva, szeretettel veszi körül őket, az éli meg teljesen az életet. Ehhez arra van szükség, hogy Jézus már most elkezdjen a szívünkben uralkodni. Ennek a módja pedig az, ha rendszeresen időt szánunk rá. Ha reggelenként átgondoljuk a napnak a feladatait, kikkel találkozhatunk, kiken segíthetünk, és ha esténként megvizsgáljuk a lelkiismeretünket, hogy tényleg Jézus szándéka szerint tudtuk-e a napunkat megélni.  

Az olvasmány (Iz 1,12–18) után Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdetett igét. Összefoglalva Izajás próféta üzenetét arra buzdított, hogy tanuljunk meg jót tenni, törekedjünk az igazságra, térítsük meg az erőszakoskodót és védjük meg a társadalom perifériájára szorított embertársunkat. Az istentisztelettel elkezdődött imahét is csak akkor hiteles, ha szót emelünk az üldözöttekért, az elesettekért. Az ortodox egyház liturgia utáni liturgiáról beszél, ami annyit tesz, ha kimegyünk a templomból, akkor a bent hallott evangéliumot meg is kell valósítanunk.

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás