Keresés
Close this search box.

Arany szív

Dr. Batthyány–Strattman László boldoggá avatása 20. évfordulójának alkalmából emlékezünk meg hitveséről, Coreth Mária Teréziáról, akinek élete és példamutatása teszi teljessé az ünnep fényét.

Coreth Mária Terézia a bécsi Sacré Coer–ben eltöltött nyolc év alatt már gyermekként mélyen magába fogadta az Isten iránti szeretetet és az életre szóló elkötelezettséget, amely végigkísérte egész életét. Ez az alázat és szeretet később nem csupán a saját életét, de szeretteinek, családjának és környezetének mindennapjait is meghatározta és bearanyozta.

Az iskolában elvetett magok végül a házasságában teljesedtek ki, amelyben nem önmagát, vagy saját vágyainak kiteljesedését kereste, ehelyett Istenre és férjére figyelt. A házaspár egész életén át tartó boldogságát tizennégy gyermekkel áldotta meg az Úr. Mária – vagy ahogyan a családban gyakran szólították: Mamácska – minden tettével azon igyekezett, hogy gyermekeit is keresztényi szellemben nevelje, akiknek felnőttkori visszaemlékezései a legszebb példák arra, hogy a szülők egymás és Isten iránti végtelen elkötelezettsége milyen inspirálóan hatott másokra. Legidősebb lányuk, Lili így fogalmazott szüleiről: „Még életemben nem láttam ilyen boldog párt, legalábbis nem olyan emberpárt, akikben az egymás iránti érdeklődés mindkét részről ennyire teljes volt.”

Mária a munkájában is ugyanúgy segítette a férjét, mint az élet többi területén, aki szerető támogatása mellett teljesedhetett ki igazán. Az orvosi asszisztensi feladatokba beletanulva dolgozott mellette a kórházban, nem ritkán 70–100 beteget ellátva egyetlen nap alatt. A szegények és rászorulók nevét és címét egy külön naplóban vezette, hogy követhesse és segíthesse boldogulásukat.

Coreth Mária Terézia egész életével megtestesíti mindazt, amit a keresztényi hit szerint követhetünk. Anyaként, házastársként és hívőként ragyogó és hiteles példaképe mindannyiunknak.

A cikk és a fotók forrása: Szombathelyi Egyházmegye és a Magyar Batthyány Alapítvány

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás