Keresés
Close this search box.

150. ünnepi imareggeli lengyel, szlovák és litván vendégekkel

2024. március 22–én a Magyar Parlamenti Imacsoport megtartotta 150. ünnepi imareggelijét.

Az esemény különlegességét adta, hogy Szent Kinga születésének 800. és Szent Hedvig születésének 650. évfordulója alkalmából lengyel, szlovák és litván testvéreinket vendégül láttuk, és ebből az alkalomból a rendezvényt megtisztelte Kövér László Házelnök Úr is.

Vejkey Imre, az imacsoport vezetője ünnepi köszöntőjében kitért a négy népet összekötő közös történelmi, és keresztény kapcsolatokra.

Úgy fogalmazott, hogy – a közös történelmünk mellett – mindannyian ugyanannak a keresztnek egy-egy darabját hordozzuk a szívünkben. Különösen fontos feladatnak nevezte az igazság keresését, és terjesztését, amely a valódi megvilágosodáshoz vezet. A napi evangéliumi szakaszban (Jn. 10, 31-42.) a zsidók és Jézus szembenállását mutatta be. Előbbiek halálra akarták kövezni Jézust istenkáromlásért. A zsidók mindvégig Jézus szavaiba kötöttek bele, aki viszont végig saját cselekedeteire hivatkozott. Azt állította, hogy az Atya tetteit viszi végbe, miként tanítása, ugyanúgy cselekedetei, csodái is az Atya irgalmasságát közvetítik az emberek felé. Vejkey Imre úgy fogalmazott, hogy a mi szívünknek is szelídnek és állhatatosnak kell lennie. Jézus kész volt a halált is vállalni hitéért, amivel példát mutatott nekünk. A közelgő Húsvét is a hit által a halál felett aratott győzelem üzenetét közvetíti.

Marek Jędraszewski krakkói érsek a magyar és a lengyel nép szoros kapcsolatáról beszélt, megemlékezve az 1848-as és az 1956-os forradalom eseményeiről.

Kiemelte Bem tábornok, és Eszterházy János alakját és életét, akik a két nép összefogásának kiemelkedő példái. Utóbbi boldoggá avatása jelenleg folyamatban van Krakkóban. Mint elmondta, az európai keresztény identitásnak évszázados megtartó ereje van. Ünnepi beszédében az érsek méltatta a Magyar Parlamenti Imacsoport tevékenységét, amelyhez hasonlóval elmondása szerint nem találkozott korábban.

Ezt követően Dr. Bakondi György emeritus kuratóriumi elnök köszöntötte a résztvevőket, majd külön köszönetet mondott Házelnök Úrnak az imacsoport támogatásáért.

Beszédében méltatta a lengyel–magyar évszázados barátságot. Köszönetet mondott II. Szent János Pál pápáért, akivel kapcsolatosan megosztotta a jelenlévőkkel személyes találkozásuk emlékét is. A jelenleg a világban zajló konfliktusokra, és a kereszténységet ért támadásokra reagálva Emeritus Kuratóriumi Elnök Úr az elhunyt szentatyát idézve úgy fogalmazott: „ne féljetek!”

A szlovákiai Spis püspöke, Frantisek Trestnsky felszólalásában a szabadságért vívott közös szlovák–magyar küzdelmek emlékét idézte fel.

Köszönetet mondott a Magyar Parlamenti Imacsoport által végzett munkáért, egyben kiemelte, hogy mindannyiunk kötelessége megvédeni mások szabadságát. Záró gondolataiban Mária és Márta történetét idézte az Újszövetségből, amely a „tevékeny kéz és az érző szív” szimbóluma, amelyeknek együttesen kell szolgálniuk az Úr akaratát. Felszólalásához csatlakozott Kestutis Smilgevicius litván püspök, aki ünnepi beszédében szintén méltatta a magyar népnek a szabadságért, és a keresztény hit védelméért tett rendkívüli erőfeszítéseit és áldozatait, amellyel történelme során számos alkalommal példát mutatott más nemzeteknek.

Dr. Tóth Katalin kuratóriumi elnök Szent Kinga és Szent Hedvig történelmi példáján keresztül szemléltette a négy nép keresztényi hitben való összefonódását és szoros kapcsolatát.

Ünnepi köszöntőjében Elnök Asszony úgy fogalmazott, hogy ma ugyanolyan fontos, hogy meghalljuk az Úr hívását, és az imádságon keresztül közvetlen kapcsolatot teremtsünk vele. Kiemelte, hogy a Magyar Parlamenti Imacsoport több alkalommal is 24 órás imaláncot indított a békéért, illetve a világban jelenleg zajló békétlenség megszüntetéséért.

Az imareggeli a résztvevők közösen elmondott imádságával, majd Érsek Úr asztali áldásával ért véget.

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás