Keresés
Close this search box.

Imareggeli a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend részvételével

2024. március 28–án a Magyar Parlamenti Imacsoport megtartotta 151. imareggelijét. Az eseményt Nagycsütörtök alkalma is különlegessé tette, amelyen az imacsoporti tagok a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjaival együtt imádkozhattak.

Vejkey Imre, az imacsoport vezetője ünnepi köszöntőjében Mózes második könyvéből idézett egy szakaszt, amely a húsvéti vacsora parancsáról szól. Az ószövetségi történet szerint az Úr áldozatot várt a népétől, amelynek bemutatásával a zsidó nép bizonyságot tett hite mellett, és elkerülhette a tizedik csapást. Az emléknap és az Úr ünnepének megtartása azóta nemzedékről nemzedékre száll.

A napi evangéliumi idézet (Jn. 13,1-15) az Utolsó vacsora eseményeit idézte fel az ünnep alkalmából. Jézus megmosta tanítványai lábát, ezzel mutatva példát nekik a szolgálatról. Tanítványai felé Krisztus ezt az üzenetet közvetítette: „Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, és megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.” Vejkey Imre úgy fogalmazott, hogy az üzenet a mai napig érvényes, hiszen az az élő Isten igéje, amelyek nem csupán papírra vetett szavak. Úgy fogalmazott, hogy az előttünk álló szent három nap megváltásunk ünnepe. Feladatunk, hogy átérezzük azt, hogy Jézus Krisztus a szeretetével és a saját vérével váltott meg bennünket. Az imacsoport vezetője szerint rajtunk múlik, hogy megvalósítjuk-e az Úr tervét, amelyet mindannyiunk számára a születésünk pillanatában elrendelt. 

Farkas Olivér, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja az ima fontosságát emelte ki felszólalásában, majd elimádkozta a Jézus-imát, amelyet a görög-keleti egyházban Rózsafüzérhez nagyon hasonló módon imádkoznak.

Az ünnepi esemény résztvevői egy kötetlen beszélgetést követően közösen imádkozták el a Keresztutat, II. Szent János Pál pápa elmélkedése alapján. (Forrás: Keresztutak a Colosseumban a Szentatyával 1999-2011.)

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás