Keresés
Close this search box.

Görög–katolikus delegáció járt a Magyar Parlamenti Imacsoportnál

2024. április 26–án, a 154. parlamenti imareggeli alkalmával görög–katolikus testvéreket fogadott a Magyar Parlamenti Imacsoport. A Magyarországi Orthodox Exarchátus képviseletében, Őexcellenciája Paisios Larentzakis ortodox segédpüspök, Apameia püspöke immár második alkalommal járt a Parlamentben. Őexcellenciája Homer Mavrommatis ciprusi nagykövet, illetve Őexcellenciája Emmanuil Apostolakis görög nagykövet is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Vejkey Imre, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetője a közelgő ortodox Húsvét kapcsán hangsúlyozta, hogy az imádság és az Úrba vetett közös hit minden keresztényt összeköt. János evangéliumából (Jn. 14,6), és az utolsó vacsora eseményeiből idézve – amikor Jézus Krisztus úgy fogalmazott: „Én vagyok az út, az igazság és az élet” – kiemelte, hogy minden keresztény ember közös feladata a krisztusi véráldozat fontosságának felismerése, az igazság keresése, és mások szabadságának védelme. Úgy fogalmazott, hogy „a szent dolgokról való hangos gondolkodás, és a hitünk mellett tett tanúságtétel utat mutat mások számára a tévelygések tengerében.”

Paisios püspök úr úgy fogalmazott, hogy a közelgő Húsvét a kereszténység legszentebb ünnepe, hiszen Jézus Krisztus feltámadásával legyőzte a halált, és tanításának követése által lehetővé tette számunkra az örök életet. Ezt szimbolizálja a fehér fáklya vagy gyertya, amelynek krisztusi fényét ortodox szokás szerint Húsvét alkalmával megosztják egymással a hívek, hogy az betöltse a világot. Az ortodox egyház számára olyan kiemelt ünnep a Húsvét, hogy emiatt a feltámadás egyházának is nevezik.

A görög nagykövet a görög–magyar, illetve a nyugati és a keleti kereszténység közötti kapcsolat erejét emelte ki, és méltatta a Magyar Parlamenti Imacsoport munkáját, egyben támogatásáról biztosította azt.

Dr. Tóth Katalin kuratóriumi elnök utalt az ortodox nagyszombati eucharisztiában a hívek által énekelt Pál apostol Galatákhoz írt levelének részletére. E szerint „mindannyian, akik megkeresztelkedtetek Krisztusban, Krisztust öltöttétek magatokra.” Elnök Asszony szerint ennek eléréséhez törekednünk kell a hitünk mélyebb megismerésére, és az Úrral való kapcsolatunk erősítésére. A Magyar Parlamenti Imacsoport egyik fő célja az Úrral való közösség létrehozása az imádság útján, amely által sikerülhet magunkra ölteni Krisztus lelkületét.

Érszegi Márk Aurél imacsoporti tag a „krisztusi fény” minél több emberrel történő megismertetésére és megosztására buzdította a jelenlévőket, amelyből erőt meríthetünk a keresztény alapokra felépült Európa megtartásához és továbbépítéséhez.

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás