Keresés
Close this search box.

Kihelyezett magyar–bajor imareggeli Esztergomban

A Magyar Parlamenti Imacsoport kihelyezett imareggelit tartott Esztergomban, a Szent Adalbert Központ kápolnájában 2024. május 10–én.

A történelmi helyszín mellett az esemény különlegességét Joachim Herrmann bajor belügyminiszter részvétele adta. Az imacsoport vezetője, Vejkey Imre egy tavalyi németországi látogatása alkalmával hívta meg a politikust, aki örömmel elfogadta a meghívást.

A különleges imareggelin János evangéliumának (Jn. 16,20–23.) arról a szakaszából hangzott el egy részlet, amelyben Jézus az utolsó vacsorán elbúcsúzik tanítványaitól. Krisztus megértette bánatukat, amelyet távozása, és az azt követő megpróbáltatások iránti félelem okozott híveinek. Ugyanakkor megnyugtatta őket, hogy – az anya fájdalmához hasonlóan, aki életet ad gyermekének – az ő fájdalmuk is örömbe fordul majd, és végül az Úrral való találkozás öröme fogja eltölteni őket. Vejkey Imre, az imacsoport vezetője szerint – a tanítványokhoz hasonlóan – mindannyiunkat nevünkön szólított és elhívott az Úr, amelyet meghallva végig kell mennünk a megpróbáltatásokkal teli úton, hogy felfedezhessük az Igazságot. Ez nem más, mint az örök élet és a feltámadás reménye, amelyre – Jézus Krisztus kereszthalála és megváltása által – mindannyian megkaptuk az ígéretet.

Joachim Herrmann miniszter felszólalásában méltatta a Magyar Parlamenti Imacsoport tevékenységét, és kiemelte, hogy Berlinben és Münchenben is működnek hasonló imacsoportok. Jelzésértékűnek nevezte, hogy a keresztény országok képviselői rendszeresen találkoznak egymással, és az Úr segítségét kérik munkájukhoz és döntéseikhez, amelynek egyik legfőbb célja Európa értékeinek megőrzése, és a béke megteremtése. Úgy fogalmazott, hogy a keresztény hit a közös értékrendünk és kultúránk alapja is egyben. Történelmi példaként említette a két ország kapcsolatát értékelve, hogy I. Szent István király Bajor Gizellát választotta feleségéül. Végül kiemelte, hogy az igazság keresése, és a béke megteremtése a jelen kor legfontosabb feladata, amelyhez minden segítségre szükségünk van.

Szendrei Róbert, a Magyar Parlamenti Imacsoport felügyelőbizottsági elnöke Esztergom, és első keresztény királyunkat megkeresztelő Szent Adalbert kiemelkedő szerepéről beszélt ünnepi felszólalásában. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ezer éve védelmezi Európát, és a keresztény értékeket, amely küzdelmében mindig számíthatott a bajor nép segítségére.

A különleges imareggeli Kathy-Horváth Lajos művész úr hegedűjátékával, valamint egy közös imádsággal zárult.

2024.05.10. - Kihelyezett magyar–bajor imareggeli Esztergomban

Tetszik ez a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Küldés emailben
Nyomtatás